Balatonkenesei könyvtár - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       magyar   english   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Pályázatok- TÁMOP- 3.2.4.A-11/1-2012-0073 'Élő város-élő könyvtár - Könyvtári szolgáltatások fejlesztése Balatonkenesén'
TÁMOP - 3.2.4.A - 11/1 - 2012 - 0073
"Élő város - élő könyvtár - könyvtári szolgáltatások fejlesztése Balatonkenesén"
   
Megnevezés Résztvevők száma
"KIS BAGOLY" olvasókör 559
Helytörténeti előadások 203
Iró-olvasó találkozók  205
Közönségtalálkozók 665
Kulturális rendezvények 6510
Rendhagyó interaktív irodalomórák 630
Versenyek, vetélkedők 206
Mindösszesen 8978
   
Újabb pályázati eredmények a kenesei könyvtárban!
MaNDA - Pont és braille – írásos klaviatúra számítógéphez a csökkent látóképességű embereknek!
A könyvtár – az önrészt nem igénylő pályázat útján – újabb óriási lehetőséget kapott, melynek segítségével már egy teljesen városi, európai feltételeket és szolgáltatásokat biztosító intézményről beszélhetünk, természetesen a népies - vidékies , mindenki által  szeretett miliőt megőrizve. 
Balatonkenesén a könyvtárban  április közepén kiépült a MaNDA pont!
A nemzeti kultúrkincsünk digitalizálását végző MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet) rendszert a Magyar Országgyűlés 2011. évi LX. törvényével hozta létre.  
Az ember nem csupán megszerezni, de utódaira hagyományozni, átadni is képes ismereteit. Ezt az összegyűjtött tudást az emberiség története során  már többször is próbálta egy helyen elérhetővé tenni, pl. Alexandria könyvtára, a Tiltott Város (Peking) egykori könyvtára – ezek azonban csak szűk elit számára voltak elérhetőek, ráadásul könnyen elpusztultak. A kulturális örökség – mely nemzeti szinten az önazonosság lényegét is jelenti – a régi családi fényképekhez, emléktárgyakhoz hasonlítható. Az új művelődéspolitika ezen hagyaték tényleges birtokba adására törekszik. A régi korok gyakorlatával szemben ez az összegyűjtött anyag nem csak nem csupán egy privilegizált rétegé lesz. Szőcs Géza volt államtitkár szerint ez a tudásszétosztás létező legdemokratikusabb formája, mindenféle szelekció nélkül, ami olyan fordulópont, mint az írásbeliség, vagy a könyvnyomtatás elterjedése.
Örvendetes, hogy a csökkent látóképességű emberek is használhatják ezentúl a könyvtár számítógépeit, mert rövidesen braille - billentyűzettel bővül  számítógépparkunk.
A „Szikla” program integrált könyvtári rendszeréhez megérkeztek a vonalkód leolvasók, melyek segítségével a kölcsönzés is sokkal egyszerűbbé és gördülékenyebbé válik. 
Megújult lehetőségekkel várjuk Kedves Olvasóinkat!